Winterbier op de tap!

St-Feuillien Cuvée de Noël Winterbier (9% alc. vol.)
Dit bier heeft een volle schuimontwikkeling, de kraag is compact en stabiel. Gebrande gerst zorgt voor een bruinige tint. De kleur is diep robijnrood. De neus wordt verrast door een intense ontwikkeling van het aroma. De aromaten dragen ruimschoots bij tot dit aangename parfum. Het bier heeft een zeer ronde smaak, een zachtheid die voortvloeit uit een synergie tussen gebrande moutsoorten, een zorgvuldig op de voet gevolgde gisting en een lang verblijf in de koude kamer. De bittere ondertoon schraagt een harmonisch geheel van evenwichtige componenten.

Geheimen van een alchemie…

Mout, een gevolg van het kiemen van de gerst, wordt gemalen en met water vermengd. Daarna laat men dit beslag trekken. Tijdens dit infusieproces worden de suikers aan de mout onttrokken. Dit zoete sap noemt men wort.
De wort wordt gefilterd en aan de kook gebracht in de brouwketel. Tijdens dit proces worden hopsoorten van uitzonderlijke kwaliteit, het goud van de brouwers, aan de wort toegevoegd. Deze geven het product aroma en bitterheid.
De wort, die wordt afgekoeld tot een maximale temperatuur van 20°C, wordt geënt met gist volgens het principe van hoge gisting.
Dan begint het gistingsproces: beetje bij beetje stijgt het gist naar de oppervlakte. Intussen wordt de suiker omgezet in alcohol. Zo bekomt men van wort bier.
Het bier verblijft zes weken in de koude kamer (0°C), een periode van klaring en smaakverfijning. Daarna wordt de St-Feuillien gebotteld en door een verblijf van drie weken in de warme kamer (25°C) wordt de tweede gisting en de verzadiging van het bier in de hand gewerkt. Zo krijgt het bier zijn sprankelend karakter. Pas dan kunnen we genietend proeven van het lekkere St-Feuillien bier en de smaak van mout, het karakter van de hop en de deskundigheid van de meesterbrouwer echt op hun waarde schatten.

 

Het degusteren: een ritueel

St-Feuillien is een abdijbier en als een weerspiegeling van zijn origine, een nobel product dat men met bijna ‘religieus’ respect moet savoureren.
De flessen dienen rechtop bewaard te worden en beschermd tegen licht, warmte en plotse schommelingen van de temperatuur.

Hoe proef je een St-Feuillien?
De echte kenner zal een St-Feuillien presenteren in een specifiek bolvormig glas dat volledig droog én proper is. Men begint met het bier voorzichtig uit te schenken terwijl men het glas rechthoudt en zonder dat de fles de glasrand raakt. Geslaagd is de presentatie wanneer men een mooie romige, sensuele schuimkraag bekomt die de typische aroma’s begeleiden.
De kenner houdt het glas bij de voet om het bier niet op te warmen en ook om de condens die zich vormt op het glas niet aan te tasten.

Op welke temperatuur wordt St-Feuillien gedronken?
St-Feuillien Blond en Triple kunnen ofwel fris (6°C) ofwel op kamertemperatuur (12°C) gedronken worden, naargelang de voorkeur. Om volledig van het aroma te genieten, raden wij aan om St-Feuillien Bruin Réserve en het Kerstbier te degusteren op een gemiddelde temperatuur, tussen 8 en 10°C.